Zdrowa żywność zdrowe zęby

Kategoria: Blog

Podstawowe zasady

Białe i silne zęby to efekt zdrowych nawyków, regularnych wizyt w gabinecie stomatologicznym oraz odpowiedniej diety składającej się z zbilansowanych składników odżywczych.

Wzmocnienie zębów

Jednym z głównych budulców zęba jest wapń odpowiedzialny za wzmocnienie szkliwa. By dostarczyć odpowiednią ilość minerału do organizmu, należy spożywać ryby oraz przetwory mleczne typu jogurt, kefir, maślanka i ser. Wapń obecny jest, także w roślinach strączkowatych, ciemnym pieczywie, natce pietruszki, pestkach słonecznika, migdałach, figach, ziarnach sezamu oraz orzeszkach ziemnych. Większą przyswajalność wapnia zapewnia witamina D, odpowiedzialna za regulowanie gospodarki wapniowo-fosforowej oraz mineralizację szkliwa. Głównym źródłem witaminy jest tran, żółtka jaj, kukurydza, kakao, promienie słońca oraz tłuste ryby typu łosoś, makrela, śledź i tuńczyk.

Wzmocnienie dziąseł

Ochrona zębów to nie wszystko. By móc cieszyć się śnieżnobiałym uśmiechem, należy zadbać także o dziąsła. W tym celu poleca się spożywanie szpinaku, marchwi, agrestu, melona, kapusty, dyni, jaj, wątróbki oraz moreli. Produktów dostarczających witaminę A, która działa bakteriobójczo i odpowiada za zapobieganie występowania próchnicy. Warto także sięgnąć po pomidory, ziemniaki, kapustę, kiwi, brokuły, czerwoną paprykę i cytrusy, które są źródłem witaminy C. Witamina wzmacnia drobne naczynia krwionośne, zwiększa odporność na infekcje i zapobiega odsłanianiu się szyjek dziąseł.